Историја

МКИФ историја

На 26.04.2007 година, на Генералносто Собрание на Европската Кендо Федерација, кое се одржа во Лисабон, Португалија, МКИФ беше претставена и прифатеноа како полноправен член на европската кендо фамилија.

Во 2008 година, почитуваниот кендо учител, Ишии Такаказу, ја прифати поканата да биде технички супервизор кој со своето искуство, експертиза и знаење, го подигна техничкото ниво на кендо и иаидо вештините во Македонија.

Во 2009 година МКИФ успешно го организраше 3-то Балканското првенство во Кендо во Охрид, на кое учествуваа 112 натпреварувачи од 7 земји со 12 реномирани интернационални судии.

Во 2014 година МКИФ успешно го организраше 5-то Балканското првенство во Кендо во Скопје, настан кој беше прелиминарен тест за организација на Европско првенство во Кендо во 2016 година.