Настани

Македонија и официјално домаќин на ЕП во Кендо 2016-та

На Генералното собрание на Европската Кендо федерација кое се одржа во Токио, Јапонија, во рамките на 16. Светско Првенство во Кендо, беше изгласана одлука организацијата на ЕП во 2016 година да се додели на Македонија.

Во македонската делегација …

ИАИДО
Линкови
Актуелно

МКИФ Делегација на Генералното собрание на Европската Кендо Федерација - Токио, Јапонија

Почитувани,

Би сакале да ве информираме дека делегација на Македонската Кендо – Иаидо Федерација (МКИФ), составена од Претседателот Кесковски Златко и генералниот секретар Никола Балески, учествуваше на Генералното собрание на Европската Кендо…

Балканско првенство во Кендо - Скопје 2014

 

Балканско првенство во Кендо – Скопје 2014

Кендо – Иаидо Федерацијата на Македонија го најавува Балкансото Првенство во Кендо 2014.

Кога: 18-19 Октомври 2014

Каде: Скопје, Македонија

Блаканското првенство во Кендо ќе биде одржано во спорт…

Информација за јавност

На барање на Џудо клуб “ПРИЛЕП” од Прилеп, Кендо – Иаидо Федерацијата на Македонија информира дека, лицето Рубин Пеески, не е заведен во Регистарот на Мајсторски звања на КИФМ (MKIF DAN Register), ниту во Регистарот на Европската Кендо Федерација. Истиот не е член во ниту еден од клубовите – членки на КИФМ.

Ваквите лажни претставувања за мајсторска титула во Иаидо и Кендо вештините, подлежат на казни и истите ќе бидат санкционирани од страна на КИФМ преку Агенцијата за спорт и млади. Според зак…

КЕНДО во Македонија

Кендо – Иаидо Федерацијата на Македонија е официјално регистрирана спортска федерација во Македонија, чија главна цел е да се развиваат и промовираат јапонските боречи вештини кендо и иаидо во Република Македонија.

Идеата за основање на организиран субјект како федерација, која ќе се грижи за развојот и унапредувањето на кендо и иаидо во Република Македонија, се роди во 2003 година од неколку ентузијасти кои својот живот го посветуваат на јапонските боречки вештини како што се Карате, Џу Џитцу, Јудо, Аикидо и во последните десетина години за Кедно и Иаидо.

На 26.04.2007 година, на Генералносто Собрание на Европската Кендо Федерација, кое се одржа во Лисабон, Португалија, МКИФ беше претставена и прифатеноа како полноправен член на европската кендо фамилија. За претседател на Кендо – иаидо Федерацијата на Македонија е избран Кесковски Златко, а генерален секретар Никола Балески.

Во 2008 година, почитуваниот кендо учител, Ишии Такаказу, ја прифати поканата да биде технички супервизор кој со своето искуство, експертиза и знаење, го подигна техничкото ниво на кендо и иаидо вештините во Македонија.

Денес, намерата на МКИФ е да биде домаќин и да го организира 27-то Европското Првенство во Кедно во 2016 година, во Скопје. Претседателот на Кендо – Иаидо Федерацијата, Кесковски Златко и генералниот секретар Никола Балески, го примија официјално знамето на Европската Кендо Федерација која формално ја предаде организацијата на нашата федерација и нашата земја.

     
 

© 2015 КЕНДО , сите права се задржани