Events
IAIDO
Links
Activities

EKC 2016 - MACEDONIA

EUROPEAN KENDO CHAMPIONSHIP 2016

Skopje, MACEDONIA 31.March – 03.April 2016

 

The General Assembly of the European Kendo Federation which was held in Tokyo, Japan, as part of the 16th World Kendo Championships, elected Macedonia for the organization of the European Kendo Championship in 2016. Macedonian delegation was represented by the President and General Secretary of MKIF, Keskovski Zlatko and Baleski Nikola.
At GA in Tokyo, Mr.Keskovski in ten-minute presentation informs delegate…

Balkan Kendo Cup - Skopje 2014

OPEN BALKAN KENDO CUP 2014 – Skopje, Macedonia

Macedonian Kendo – Iaido Federation would like to inform you about schedule and accommodation “BALKAN KENDO CUP – 2014”

When:

18-19 October 2014

Where:

Skopje, Republic of Macedonia

Competition will be held at National Sport Arena “Boris Trajkovski”

MПовеќе информации за настанот на Facebook Event https://www.facebook.com/events/776983985685579/

 

Competition Schedule:

Competition will be held at National Sport Arena “Bo…

KENDO in Macedonia

Кендо – Иаидо Федерацијата на Македонија е официјално регистрирана спортска федерација во Македонија, чија главна цел е да се развиваат и промовираат јапонските боречи вештини кендо и иаидо во Република Македонија.

Идеата за основање на организиран субјект како федерација, која ќе се грижи за развојот и унапредувањето на кендо и иаидо во Република Македонија, се роди во 2003 година од неколку ентузијасти кои својот живот го посветуваат на јапонските боречки вештини како што се Карате, Џу Џитцу, Јудо, Аикидо и во последните десетина години за Кедно и Иаидо.

На 26.04.2007 година, на Генералносто Собрание на Европската Кендо Федерација, кое се одржа во Лисабон, Португалија, МКИФ беше претставена и прифатеноа како полноправен член на европската кендо фамилија. За претседател на Кендо – иаидо Федерацијата на Македонија е избран Кесковски Златко, а генерален секретар Никола Балески.

Во 2008 година, почитуваниот кендо учител, Ишии Такаказу, ја прифати поканата да биде технички супервизор кој со своето искуство, експертиза и знаење, го подигна техничкото ниво на кендо и иаидо вештините во Македонија.

Денес, намерата на МКИФ е да биде домаќин и да го организира 27-то Европското Првенство во Кедно во 2016 година, во Скопје. Претседателот на Кендо – Иаидо Федерацијата, Кесковски Златко и генералниот секретар Никола Балески, го примија официјално знамето на Европската Кендо Федерација која формално ја предаде организацијата на нашата федерација и нашата земја.

     
 

© 2015 КЕНДО , сите права се задржани